Omgevingsbeleid overheid - BestBest - bestBest

Ga naar de inhoud

Omgevingsbeleid overheid

bestBest
Gepubliceerd door in Ontwikkelingen ·
Tags: eindhovenpolitiekbeleid
De Nederlandse landelijke overheid heeft in 2001 het omgevingsbeleid gedelegeerd aan provincie en gemeente.
Dat was een goede stap richting meer invloed van bewoners op hun eigen leefomgeving.
Helaas werkt het niet zo goed.
We zien nu een mooi voorbeeld in Eindhoven.
De landelijke overheid heeft aangegeven dat er bepaalde doelen zijn voor het opwekken van duurzame stroom. Daar hebben ook lagere overheden zich ook naar te richten en iedereen moet zijn steentje bijdragen... maar...
Wat je nu ziet, is dat een aantal gemeenten vindt dat het allemaal prima is, maar niet bij hun.
Zo wil Eindhoven officieel wel meewerken, maar is het vrijwel onmogelijk om vergunningen te krijgen voor zonneparken en windmolens. De lokale politiek timmert alles dicht en doen dan net alsof het de schuld van de ondernemers is die ... in de woorden van Eindhoven... snel een centje willen verdienen.
Kortom, Eindhoven kiest voor "niet in mijn achtertuin".
Ze willen dat men eerst de daken maar vollegt. Echter is nu al duidelijk dat je de gestelde doelen daarmee lang niet raakt. Ondernemers die zonneparken willen ontwikkelen wordt zo veel van gevraagd, dat het voor hen op deze wijze onmogelijk een winstgevende exercitie kan worden. Eigenlijk zou de stad Eindhoven zelf maar eens onder haar eigen regels moeten gaan werken en moeten proberen een park winstgevend aan te leggen. Dat zou eigenlijk afgedwongen moeten kunnen worden. Helaas werkt dat zo niet.
De landelijke overheid ziet dit soort zaken al een tijde met lede ogen aan. Ze gaat nu ingrijpen en de regie terug nemen. Dat is voor de democratie geen goede zaak, maar helaas is het wel noodzakelijk om bepaalde gestelde doelen te kunnen halen.
Soms moet je dan zaken simpelweg opleggen, anders blijft men wijzen naar oplossingen elders.

Eindhoven stad komt overigens erg vaak negatief in het nieuws... Het is een stad met structureel een extreem asociaal bestuur en wie er burgemeester van de stad is, maakt niet uit. Het is gewoon de instelling van de politiek in die stad die alles weg heeft van een bully. De stad wil graag buurgemeenten overnemen omdat ze dan met een nog grotere bek kan opereren. Zo kan Eindhoven haar rotzooi lekker over de schutting gooien bij de over te nemen buurgemeenten. De animo om bij Eindhoven aan te sluiten is niet erg groot. Hoe zou dat toch komen?


Mail me op tom @ lassing.nl
Door Tom Lassing
bestBest
Terug naar de inhoud