Wat maakt Best uniek - BestBest - bestBest

Ga naar de inhoud

Wat maakt Best uniek

bestBest
Gepubliceerd door in beleid ·
Tags: logothemagemeentebest
In het verleden heb ik al minstens drie keer in een gemeentelijke werkgroep gezeten die iets zou gaan doen met/aan het imago van Best. Hoe kunnen we de gemeente Best beter op de kaart zetten, wat maakt Best uniek?
Ik heb mijn visie daarop steeds ingestuurd en benoemd, en zag daar wel wat van terug in de eindresultaten. Daar werd dan een externe adviseur goed voor betaald... Mijn werk... Hmmm.
Als je zittng neemt in zo'n werkgroep om er erkenning voor te krijgen, dan kan je het beter laten. Je wordt nog niet eens vernoemd.
Toch stop ik er iedere keer weer mijn uren in omdat ik denk dat we het beter kunnen doen dan zoals we het nu doen.
Hieronder de tekst zoals ik die bij de laatste poging instuurde. Als je het eindrapport toevallig in je bezit hebt kan je zien in hoeverre het (terecht) overeen komt. Mijn tekst is niet uniek. Immers, het is zoals het is. Maar zo'n externe adviseur weet niets van Best, die vaart op de input. (en kan dan goed cashen... Ja het zit me dwars dat we keer op keer veel geld aan externe adviseurs geven waarna het rapport dat ze schreven in een diepe la verdwijnt)

Bedenk wel, deze tekst is ondertussen al twee jaar oud. Er is wat veranderd ondertussen. We staan niet helemaal stil.

Wat maakt Best uniek?

Er is één uniek punt van Best dat we eigenlijk niet in het huidige Best terug laten komen.

Dat is schoeisel. Eerst klompen, daarna BATA schoenen.
Als er één ding is dat het moderne Best gevormd heeft, dan is het dat wel!

Wat we ook niet gebruiken zijn de historische herdgangen. Daar zouden we meer mee kunnen doen, door het in de huidige wijken terug te laten komen.
We hebben de foto's nog, zoals het nu zo mooi in het centrum zichtbaar is. Waarom niet blijvend laten zien op de plekken zelf?
Maak het zo dat je perfect een toen en nu plaatje hebt. Maak er echt een wandeling van, inclusief extra's die je kan kopen bij winkels en restaurants en cafe's. Laat het verleden leven en profiteer er van.

Laat die vervlogen tijd ook terugkomen in thema's.
Maar geef ook ruimte aan toekomst visies. Vraag kunstenaars en creatievelingen om op bepaalde punten met een creatie te komen, tijdelijk dan wel definitief. Maak daar enkele lokaties voor vrij en ondersteun het met wat subsidie in de vorm van ondersteuning, geen geld.
Combineer het bijvoorbeeld met de maatschappelijke Beursvloer alwaar de ruimte via een deal te verkrijgen is...
Het kan een eerste creatie van een toekomstig groot kunstenaar worden, maar het kan ook het van je af boetseren van frustratie van anderen zijn.

Best heeft een unieke ligging naast snelwegen, een spoorweg, een kanaal en een vliegveld. Die bereikbaarheid is wat waard.
Er is werk, er is woonruimte, er is verstedelijking, er is groen. Maakt dat ons uniek? Kunnen we daar iets mee?

Wat we nog missen is een visie. We doen net alsof we bij Brainport horen, maar buiten Philips is het verder een vrij loze kreet gebleven. Brainport had ook 500 kilometer verderop kunnen liggen. We "zien" aan niets dat we bij Brainport horen.
Doe daar iets aan!

Is het zo moeilijk een kunstenaar te vinden die kan werken met techniek? Een stukje beweging op zonne-energie? Draait alleen als de zon schijnt of het regent?
Of doet alleen iets als mensen iets actiefs doen. Wil je dus de beweging in het kunstwerk brengen, dan moet je een inspanning leveren.

Waarom hebben wij hier geen vernieuwende wegen? Vernieuwende verlichting, opvallende energie initiatieven?
Waarom hebben we dat soort initiatieven niet? Waar blijft Best als het gaat om oplossingen voor problemen?


De Bestse gemeente vlag is ouderwets en uit de tijd. Kunnen we er geen moderne versie van maken? Eén die niet zo enorm katholiek is? Het lijkt wel de kruistochten vlag...

Gezelligheid moet er komen door de openbare ruimte krapper te maken... Het gebouw naast het gemeentehuis is met dat argument goedgekeurd. Maar wat doen we dan om dat plein ook aan de andere kant een mooie rand te geven?
We hebben iets verderop een evenemententerrein zonder aansprekende evenementen maar eerlijk gezegd ook zonder ook maar een greintje karakter. Het is niet veel meer dan een hondendrollen veld.

Wat Best mist, zijn goed zichtbare iconische gezichtsbepalers. Er zijn enkele voorbeelden te noemen. De huizen met puntgevels langs het Wilhelminapark.
Enkele huizen in de Leeuwerik die een mooi verspringend gevelbeeld hebben.
Het huis schuin tegenover het gemeentehuis
De huisjes links in de Nieuwstraat
Batadorp
Enkele boerderijen in het buitengebied
Het station en de Mol, al passen ze eigenlijk 'nergens' bij.
Een paar oude straatjes in het buitengebied
De rode gevels van Wilhelminadorp

Misschien ook wel de katholieke gebouwen in het Centrum. Ze waren ooit enorm gezichtsbepalend voor Best. Het is nu bijna 'lastig' want die gebouwen staan in de weg.

Alle iconische gebouwen hebben allemaal gemeen met elkaar dat ze een beetje zijn weggestopt. We doen daar niets mee. We realiseren ons niet eens dat het in bepaalde opzichten 'mooi' is.We hebben enkele 'leuke' items: De contouren van de oude kerk, naast de huidige kerk. Het mist een historische context op de plek zelf, maar het is er al wel. Dit zou eigenlijk ook bij het oude raadhuis mogen...

Best heeft in feite 5000 jaar aan agrarische geschiedenis. We gebruiken daar vrijwel niets van. Het voormalige buitengebied is nu woonwijk, zonder zichtbare referentie naar wat er was. Het doet bijna Amerikaans aan, alleen in de VS is er ook echt geen geschiedenis.
Hier liepen de jager/verzamelaars, Romeinen, Batavieren, hier waren de Spanjaarden, Fransen, de godsdienststrijd, de strijd om los van Oirschot te komen. Hier trokken de legers langs en hier punderden ze de arme bevolking leeg.

Hier kwam echter ook de enorme verandering met de spoorweg en de steenweg. Best ging van 1500 personen naar 30.000 personen. Misschien moeten we qua geschiedenis de banden met Oirschot toch wat aanhalen. We hebben immers lang samen een geschiedenis gehad. Slechts de laatste 200 jaar zijn we los.

We missen in Best ook de toekomst. Welke visie heeft Best? We hadden een eigen energie visie. Helaas, die is weg. Welke toekomst visie is er nog wel en wat doen we daar mee?
Hoe gaat Best er uit zien?
Hoe gaan we de wijken bereikbaar houden nu we nog altijd blijven bijbouwen? Het aantal toegangswegen neemt niet toe.
Durft Best naar de toekomst te kijken als iconisch uitgangspunt? Een Brainpost locatie waardig?

Het gemis aan die visie heeft ook te maken met de vraag die nu voor ligt... Wat maakt Best uniek?

Het is erg, maar dat weten we eigenlijk nog niet. MAAK het dan!
De toekomst kunnen we maken met desnoods een gecreëerde situatie. De Efteling is ook maar verzonnen. Philips is lichtstad geworden dankzij een bedrijf. We zijn terug bij onze voeten. De klompen en Bata...
Het lijkt zo logisch.
Mail me op tom @ lassing.nl
Door Tom Lassing
bestBest
Terug naar de inhoud